max-width: 400px;

Monday, October 24, 2011

Resipi

Ai all...jom usya segmen resipi aq..kebanyakkan nye resipi ala-ala kampung..wat masa ni x der pic..sebab masa masak tak terpikir lak nk masukkan ke dalam blog..so pic kemudian2 la aq masukkan..huhu..nanti jangan lupa try masak kat rumah lak ek..






- 1 mangkuk nasi putih ( resipi berseorangan yew..)
- sedikit perencah tomyam
- cili giling ( law nk pedas letak lebih cikit ) **
- 2 biji bawang merah **
- 2 biji bawang putih **
- 1 batang serai ( diketuk )
- 100gm isi ayam ( law suka ayam boleh letak lebih )
- sedikit udang atau sotong
- 2 or 3 helai daun limau purut ( dicarik2 kan )
- sedikit kobis bunga
- sedikit carrot
- sedikit tomato
- 1 biji telur
- garam secukup rasa
- sedikit kicap lemak manis


p/s = cili kering juga b

** bahan yang hendak diblendoleh digantikan dengan cili padi

Jom masak :
  1. cili kering, bawang merah, bawang putih dan perencah tomyam diblend sekali, sehingga agak lumat.
  2. kemudian panas kan kuali,masukkan bahan yang diblend tadi dan masukkan serai yang telah ditumbuk..tumis hingga naik bau dan tambah kan sedikit air..masukkan isi ayam,udang dan sotong..biarkan seketika sehingga mendidih, kemudian masukkan kobis bunga, carrot dan daun limau purut..
  3. akhir sekali masukkan nasi putih,kicap lemak manis,tomato dan garam secukup rasa..kemudian masukkan telur dan kacau hingga sebati..
  4. boleh dihidangkan dengan sup ayam atau nak lagi sedap dimakan dengan ayam goreng..


NASI AYAM SIMPLE


Bahan2 Ayam

- ayam
- sos tiram
- kicap pekat & kicap manis
- lada sulah

Cara Memasak Ayam :

1. Ayam dibersihkan dan direbus hingga lembut..angkat dan ketepikan...air rebusan jgn dibuang taw..

2. Perapkan ayam dengan sos tiram,kicap pekat, kicap manis ( lg sedap law kicap kipas udang ) dan sedikit lada sulah..gaulkan dan perap ayam selama 30 minit..



Bahan2 Sup

- * 3 biji bawang merah
- * 2 biji bawang putih
- * 1 cm halia
- sup bunjut
- kulit kayu manis & bunga lawang
- buah pelaga ( dipecahkan2 )
- air stok rebusan ayam
- sedikit isi ayam
- kiub pati ayam
- sedikit minyak untuk menumis
- sedikit garam sesuaikan dgn rasa

bahan yang ditandakan * hendak lah ditumbuk

Cara memasak sup :

1. Panaskan minyak, masukkan buah pelaga yg telah dipecah-pecahkan..kemudian masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk, bunga lawang dan kulit kayu manis, tumis hingga naik bau dan garing.
2. Kemudian masukkan isi ayam beserta dengan sup bunjut..gaulkan dan masukkan air rebusan ayam ..biar sehingga mendidih dan masukkan kiub pati ayam..(boleh tambahkan sedikit air kalau nak banyak kuah..)..masukkan garam dan rase..biarkan sehingga betoi2 masak. angkat dan ketepikan.



Bahan2 untuk Nasi

- beras ( ikut sukatan masing2 )
- * 3 bawang merah
- * 2 bawang putih
- * 1 cm halia
- bunga lawang
- 6 biji buah pelaga ( dipecahkan )
- sedikit Buttercup
- sedikit garam

bahan yang ditandakan * hendaklah ditumbuk

Cara memasak Nasi

1. Masukkan Buttercup dan biarkan hingga cair,masukkan buah pelaga dan bunga lawang,kemudian masukkan bahan-bahan yang ditumbuk..Tumis hingga naik bau.
2. Beras dibersihkan dan ditoskan,masukkan beras ke dalam kuali dan digaul rata dengan bahan-bahan yang ditumis tadi..tambahkan sedikit garam.
3. Ketepikan beras dan biarkan sejuk..setelah sejuk masukkan beras ke dalam rice cooker dan masukkan sup mengikut sukatan beras..

p/s : law nk sdap hanya masukkan kuah sup shaja..jgn ditambah dgn air


Bahan2 untuk sos

- 3 biji cabai masak
- 2 biji cabai burung
- 6 biji bawang putih
- 1/2 cm halia
- sedikit cuka
- garam dan gula

Cara membuat nye :

1. Semua bahan2 diatas dikisar hingga lumat..setelah itu rase ok ke x..hehehe


Bahan2 untuk kuah kicap

- 2 biji bawang putih ( dirincik halus )
- sedikit kicap manis
- sedikit kuah sup
- 2 sudu kecil minyak

Cara membuat nye :

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih yang dirincik hingga naik bau..kemudian masuk kan kicap, biarkan hingga mendidih dan akhir sekali masukkan kuah sup.


Bahan2 sampingan or hiasan

- daun salad
- timun
- tomato

No comments: